Hvornår Planter Man Kartofler?

Skrevet d. 29. April 2020
Canva

Kartoflen er noget af de mest danske, man kan opstøve i Danmark. Den bruges til uendeligt mange ting, i endnu flere former, og er både en sund og nærende spise. Heldigvis for dig, så kan du faktisk selv plante og dyrke dine kartofler, hvis du har et lille stykke jord eller en køkkenhave.

Hvornår planter man kartofler? Du kan og bør forspire kartofler allerede i februar måned. Herefter skal der gå 4-6 uger, hvorefter kartoflerne skal plantes i haven. Herefter går der godt og vel 80-100 dage før kartoflerne er klar til at blive høstet. Du ved, at spirerne er klare, når de er 1 cm og grønne.

Det tager altså et fornuftigt rum tid at dyrke kartofler, hvorfor man allerede skal være igang fra februar af. Herefter går der så minimum 4 måneder yderligere, før kartoflerne er klart til at blive taget op og spist.

Råd til kartoffeldyrkning

1. Det er en god ide at veksle i afgrøderne. Dette gøres for at forebygge sygdom og skadedyr. Tilpas det gerne efter dit forbrug af grøntsager.

2. Kartofler kan gro i alle former for jord, dog har de rigtig godt af at få noget gødning, enten i form af husdyrgødning eller fra pose.

3. Kartofler skal aldrig have tilført kalk, det øger nemlig risikoen for skuvangreb.

4. Tidlige kartofler skal plantes med en afstand på 30 cm i rækken, samt 40 cm mellem rækkerne. Disse afstande skal være en smule større på de sene kartofler.

5. Kartoflerne skal kun vandes, hvis jorden er tør. Undgå at vande mere end 30 mm vand.

6. Man kan reducere skimmelangreb, hvis man fjerner toppen af kartoffelplanten. Sporerne kan nemlig ikke nå ned til knoldene.

7. Hvis man forspirer kartoflerne, så reducerer man risikoen for skimmel. Dette gøres ved at gøre som beskrevet øverst i artiklen.

Tak for støtten
Vi sender et stort tak for støtten til AvXperten. Hos AvXperten kan du nu købe transportable højtalere.

Næste indlæg
Hvornår planter man frugttræer?
Der findes kun få ting, der er mere hyggeligt end frugttræer i en have. De fleste af os har som børn…
Læs mere
Hvordan tørrer man blomster?
Der er mange fordele ved at tørre sine blomster. Ikke alene er det enormt dekorativt, det er også go…
Læs mere
Hvad koster det at vande haven?
Den helt præcise pris på at vande haven afhænger af forskellige faktorer. Der er nemlig forskel på …
Læs mere